Lozan Anıtı ve Eski Gar

<--Anasayfaya Dön

Anıt betonarme olarak, radye temele birbirinden bağımsız ve 45 derece açı ile saptanan 3 konsol üzerine oturmuş sütunlardan oluşmaktadır. Birinci sütunun yüksekliği 36.45 m. olup; Anadolu’yu, İkinci sütun yüksekliği 31.95 m. olup; Trakya’yı, Üçüncü sütun yüksekliği de 17.45 m. olup; Karaağaç’ı simgelemektedir. Bu sütunları 7.20 m. olup; yükseklikte birbirine bağlayan beton çember, birlik ve beraberliğin sembolü olup, bu çemnberin ön yüzünde yerleştirilmiş 4.20 m. boyundaki genç kız figürü; estetiği,zarafeti ve hukuku temsil etmektedir. Genç kız figürünün bir elindeki güvercin, Barış ve Demokrasinin, diğer elindeki belge ise Lozan Antlaşması’nın simgesidir. Anıtın ayaklarının yerleştirildiği yarım daire şeklindeki 15 m. yarı çaplı havuz ülkemizi çevreleyen denizleri temsil etmektedir.

Anıtla beraber bütün Lozan Meydanı düzenlenmesinde yaklaşık 150 değişik cinste süs ağacı ve çalısı, 5000 adet mevsimlik çiçek dikilmiş, 5 dönüm alan çimlendirilmiştir.

Lozan Meydanı’nın hemen yanında yer alan Lozan Müzesi, eski istasyonun ek binalarından birisinde düzenlenmiştir. Müze binası, müdür odası ile üç sergi salonundan oluşmaktadır. Lozan Müzesi’nde, özellikle İnönü Vakfı ve Türk Tarih Vakfı’nca temin edilen Lozan Antlaşması’na ait tarihi belgeler, kitaplar, antlaşmasının başmimarı İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye ait bazı özel eşyalar ve karikatürler sergilenmektedir. Lozan Müzesi, çalışma günlerinde 8.30-17.30 saatleri arasında ziyarete açıktır.


Galeri

Resimlerin üzerine tıklayarak büyük hallerine ulaşabilirsiniz.

Lozan Anıtı

Adalet Kasrı

 

 

 

Lozan Anıtı

Lozan Anıtı


Harita