Saray-ı Cedid (Yeni Saray)

<--Anasayfaya Dön

Sultan II. Murat tarafından Tunca'nın batısında, 3 milyon metrekare alan üzerine inşaatına başlanan Saray, II. Murat'ın 1451'de ölümünden sonra oğlu Fatih Sultan Mehmed tarafından Mimar Şahabeddin'e yaptırılarak tamamlatılmış ve 425 yıl süreyle tipik bir Osmanlı sarayı olarak hizmette kullanılmıştır.

Etrafı kalın ve yüksek duvarlarla çevrili olan Saray, 5 ana meydan ve bu meydan içinde bulunan yapılardan oluşuyordu.

Edirne sarayının en görkemli zamanı, padişah IV. Mehmet'in (Avcı) saltanatlığını sürdüğü dönemde yaşanmıştır.

Başkent İstanbul olmasına rağmen IV. Mehmed'in genellikle saltanatlık günlerini geçirdiği Edirne sarayında bu dönemde resmi kabuller için odalar, divanhaneler, Av köşkü, Hıdırlık kasrı, İydiyye kasrı, Yıldız kasrı, Akpınar Sarayı, Çömlek köy kasırları, havuzlar ve çeşmeler yapılmış, Kum kasrı, Padişah kasrı ve arz odasını yeniden tamir ettirilmiştir.

Yine bu dönem içinde saray da IV. Mehmed'in şehzadeleri için sünnet, kızı Hatice Sultan için evlenme törenleri yapılmış, tüfek, ok atma ve at yarışları, cirit oyunları ve pehlivan güreşleri gibi eğlenceler düzenletilmiştir. Edirne sarayı ve şehri bu dönem içinde iktisadi ve ilmi hayatta en yüksek seviyeye çıkmıştır.

Çeşitli dönemlerde Osmanlı padişahlarından Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim, I. Ahmed, IV. Mehmed, II. Ahmed, II. Mustafa, III. Süleyman'ın gidip kaldığı ve 19. yüzyıla kadar kullanılmış olan Edirne Sarayı'nda 117 oda, 21 divanhane, 18 hamam, 8 mescit, 17 büyük kapı, 13 koğuş, 4 kiler, 5 mutfak ve 17 kasır bulunmaktaydı.

Dönem dönem ve kısım kısım tamiratlar geçiren bu saraydaki son onarım ise, 1867'de Sultan Abdülaziz zamanında Cihannüma Kasrı'nda yapılan bazı tadilat ve eklemeler ile gerçekleşmiştir.

Edirne Sarayındaki ilk büyük yıkım ise 22 Ağustos 1829'da Rusların kente girip, şehri terk ettikleri tarih olan 14 Eylül 1829'a kadar geçen süre içinde olmuştur.

Edirne Sarayından geriye kalanlar ise, 1878'de Rusların Edirne'yi işgal edeceği haberi üzerine sarayın yakınında bulunan cephanelik Rusların eline geçmesin diye Vali Cemil Paşanın emriyle ateşlenmiş ve 3-4 gün süren patlama sesleri ile büyük tehlike içinde kalan Edirne kentinin 425 yıllık sarayı ortadan kalkmıştır.

Bu gün ise Edirne Sarayından günümüze ancak sarayda bulunan birkaç birimin yıkıntıları gelebilmiştir.

Galeri

Resimlerin üzerine tıklayarak büyük hallerine ulaşabilirsiniz.

Edirne Sarayı

Edirne Sarayı

Edirne Sarayı

 

 

Saray-ı Cedid

Edirne Sarayı


Harita